marți, 14 august 2012

Dieta Grupelor Sanguine



Dieta grupelor sanguine se bazeaza pe teoria ca acestea au evoluat de-a lungul evolutiei umane si ca ar trebui sa consumam aceleasi alimente pe care le-au mancat si predecesorii nostri in acele vremuri.

Grupa sanguina tip 0 (Vanatorii) a fost prima grupa de sange umana. Aceasta a fost identificata ca fiind a stramosilor nostri incepand cu anul 50.000 I.C.. Acestia aveau o alimentatie bazata in foarte mare parte pe proteine. Dieta recomandata pentru cei care au grupa de sange 0 este una bazata pe alimente precum carnea sau pestele si foarte putin carbohidrati, lactate sau cereale. Este o dieta pe care o promoveaza Atkins. Se recomanda o activitate fizica de tipul aerobic sau alergare – activitati pe care le aveau oarecum si stramosii nostri.

Grupa sanguina tip A (Agricultorii) a urmat in jurul anului 15.000 B.C. In aceste vremuri stramosii nostri se ocupau deja cu agricultura si aveau o dieta in cea mai mare parte vegetariana. Cei care au grupa de sange A pot manca foarte multe legume, seminte, fructe si cereale dar li se recomanda sa evite carnea si lactatele. Tipurile de sport recomandate pentru cei cu grupa sangvina de tip A sunt yoga si golful – adica destul de putin solicitante.

Grupa sanguina de tip B (Nomazii) se presupune ca a evoluat in jurul anului 10.000 B.C. si este atribuita nomazilor care se mutau in mod constant dintr-un loc in altul. Grupa de sange B este asociata cu un sistem imunitar puternic si cu un sistem digestiv flexibil. Dieta celor care au grupa de sange B poate consta in alimente variate precum carne, lactate, cereale sau legume. Numai o persoana din 10 are grupa de sange de tip B si nu putem decat sa regretam acest lucru avand in vedere ca cei ce au aceasta grupa de sange isi pot permite sa manance aproape orice! Datorita faptului ca stramosii nostri cu aceeasi grupa sanguina calatoreau de colo dincolo si consumau tot felul de alimente, cei care ii mostenesc au foarte putine restrictii alimentare. Singurele alimente care nu sunt permise sunt alunele sau nucile si alimentele post-procesate asa cum intalnim din ce in ce mai des in dieta moderna a secolelor noastre. Nici lactatele nu sunt foarte recomandate dar nu sunt nici excluse ca in dieta altor grupe de sange. Se recomanda sporturi care se asociaza cu gandirea precum tenisul, inontul sau cataratul.

Grupa sanguina tip AB (Enigma) a evoluat acum numai aprox. 1000 – 600 de ani si este mai degraba adaptata timpurilor moderne. Persoanele care au grupa de sange AB pot manca alimente potrivite atat celor cu grupa sanguina tip A cat si celor cu grupa sanguina tip B. Acest lucru poate parea intrigant avand in vedere ca cei care au grupa de sange B isi pot permite sa manance cam orice. Putem insa sa intelegem mai bine aceasta grupa ca fiind undeva intre A si B. Cel care a conceput aceasta dieta a grupelor sanguine recomanda pentru cei cu grupa AB sa aiba un meniu vegetarian de baza pe care sa il dubleze din cand in cand si cu lactate si carne. Aceleasi recomandari vin si in privinta sporturilor: exercitii calme dublate de unele moderat intense.

Anumiti doctori spun ca alimentatia recomandata pentru grupa de sange de tip A exclude foarte multe grupe alimentare si ca acest fapt nu ar fi neaparat unul pozitiv! Un lucru bun este totusi faptul ca dieta grupelor de sange promoveaza alimente proaspete si exclude alimentele post-procesate car au invadat super-marketurile in ultimele decenii. De asemenea se exclud in alimentatie cafeaua, ciocolata, fast-food-urile cu care, cel mai probabil, stramosii nostri nu erau familiarizati.

Din pacate nu prea sunt dovezi medicale prin care oamenii cu acelasi similitudini (sa zicem culoarea ochilor, cea a pielii sau grupa de sange) sa poate fi tratati in mod identic pentru anumite boli.

Distributia globala a grupelor de sange este urmatoarea:
  • 62% dintre oameni au grupa de sange de tip O
  • 21% de tip A
  • 16% de tip B
  • 1% de tip AB
Curatarea sangelui de la Fares Orastie, este un produs care susţine mecanismele proprii de purificare ale organismului, favorizează eliminarea toxinelor si ajută la accelerarea tranzitului intestinal, fiind eficient si in cadrul unei cure de slabire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu